Az Ayurveda bemutatása, története
Az Ayurveda két szanszkrit szóból tevődik össze: ayus és veda. Az ayus jelentése „élet” vagy „egészség”, a veda szó jelentése „tudni”. Tehát, az Ayurveda európai fordítása: az "élet tudománya", azaz az életről szóló tudás. Az Ayurveda nem egy módszer, hanem olyan életfilozófia mely szerint az elme (vagy tudat) és a test (vagy fizikai tömeg) nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak.
Az Ayurveda őshazája India, ahol több mint ötezer éves múltra tekint vissza ez a természetes orvostudományi rendszer, melyet megfigyelések és kísérletek alapján hoztak létre és fejlesztettek évezredeken keresztül. A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e. 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven, és ismereteit a mai napig széles körben használják Indiában és Délkelet-Ázsiában.
Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvaveda, amely már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket, melyeken az ayurvédikus orvosi gyakorlat is alapul. Ayurvédikus kézikönyveket írt Csaraka, Szusruta, és Vagbhata (Kr. u. 1–4. század) amelyekben részletesen leírják a korabeli orvosi gyakorlatokat.
Az Ayurveda elsősorban egészségünk megőrzését hangsúlyozza és különböző kezelésekkel segíti elő szervezetünk megfiatalítását. A rendszerességgel végzett kezelések nemcsak a betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, hanem segítenek kialakítani az egyensúlyt és harmóniát önmagunkkal és környezetünkkel.
Az Ayurveda nem alkalmaz sémákat, ezért a kezelések egyik alapja a testtípus meghatározása. Az Ayurvéda három alap testtípust határoz meg (vata, pitta, kapha - ezeket doshaknak nevezzük.). Az alap testtípusok ötvözetéből - attól függően, hogy milyen arányban áll egymással a három dosha és melyik a domináns - alakulnak ki az egyénre jellemző tulajdonságok (prakruti).
Az Ayurveda kezelés célja a tridosha (vata, pitta, kapha) egyensúlyának helyreállítása. Az első kezelés alkalmával a terapeuta megvizsgálja az egyén lelki és testi alkatát, személyiségét, életmódját, tudati képzeteit (félelmeit, vágyait) és ezek figyelembevételével választja ki a kezeléshez használt anyagokat.
Az Ayurveda az élet tudománya, de ennél sokkal több!
Segítségével megérthetjük önmagunkat és a minket körülvevő világot!