Hogyan működik a Bach-virágterápia?
A legújabb kori tudományos kutatások szerint a betegségek multikauzálisak, azaz több tényező együttes jelenléte határozza meg a kialakulásukat. A betegség kialakulásánál a fizikai elváltozásokon túl a lelki állapot is meghatározó, jó példa erre a stressz és annak szervezetre gyakorolt hatása.
A Bach-virágterápia eszenciái elsősorban az egészséges érzelmi állapot helyreállítását segítik elő. A hagyományos gyógyítás a fizikai tüneteket fizikai anyagokkal kezeli, a Bach-eszenciák a nem látható - érzelmeinkben, lelkünkben, gondolkodásmódunkban jelenlévő - okokat az eszenciákban található, virág-szubsztanciák informatikai rezgésével gyógyítják. A terápia rendkívül jól kombinálható más hagyományos és természetgyógyászati kezelésekkel.
Dr. Edward Bach iránymutatásai alapján a Bach-virágeszenciák az alábbi területeken hatásosak:
• akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
• alkati sajátosságok felismerése és korrigálása: személyiségfejlesztés
• lelki egészség fenntartása
• lelki egészség helyreállítása
• stressz helyzetek és életkrízisek akut kezelése
Mára bebizonyosodott, hogy a virágeszenciák számtalan embernek segített megszabadulni érzelmi problémáitól és ezzel magától a betegségtől, vagy a betegség kialakulásának kockázatától.
Ha felismerjük és elismerjük személyiségünk negatív oldalait és megismerjük saját gondolkodásmódunk és érzelmi hozzáállásunk által vezérelt cselekedeteinket, akkor képesek vagyunk azok megváltoztatására. Ez nem könnyű feladat, de nem lehetetlen! Merjük bátran igénybe venni más ember tapasztalatát, segítségét, hiszen saját tévedéseinket nehéz magunknak őszintén beismerni.