A fülakupunktúrás addiktológia bemutatása
Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás gyógyító eljárásainak egyike. A kínai orvoslás szerint az egészség nem más, mint az energia (csí) akadálytalan áramlása az energiacsatornákon (meridiánokon) keresztül. Ha valahol az energiaáramlás elakad, betegség alakul ki. Az akupunktúrás pontok kezelésével az energiaáramlás zavarai megszüntethetők.
A fülakupunktúrás addiktológia története az 1970-es évek elején kezdődött Hong Kong-ban, ahol az akkor sebészként dolgozó dr. Wen egy publikációjában megemlítette, hogy a műtétek utáni érzéstelenítéshez használt akupunktúrás „tüdőpont” elektroakupunktúrás kezelése után az egyébként heroin függő beteg drog utáni sóvárgása csökkent.
1974-től kezdődően dr. Michael Smith - aki a New York-i Lincoln kórház addiktológiai osztályán dolgozott – kezdte alkalmazni a fülakupunktúrás detoxikálást. A következő évtized során a több ezer páciens kezelésével szerzett tapasztalatok összegzéseként megszületett a különböző szenvedélybetegségek kezelésre vonatkozó terápiás séma, amit AKUDETOX vagy NADA (National Acupuncture Detoxification Association) protokollnak nevezünk.
Dr. Smith 1984-ben európai körúton járt és Magyarországra is ellátogatott. Az akkor Nagyfán működő alkoholelvonó és detoxikáló intézetben megtanította az ott dolgozóknak az AKUDETOX kezelés protokollját, ahol 1989-ig - az intézet bezárásáig - eredményesen alkalmazták a terápiát.
Számos klinikai vizsgálat és kísérlet után ma már az AKUDETOX terápiát széles körben használják a szenvedélybetegek kezelésében. A NADA protokoll szúrásával segítünk a megvonási tünetek csökkentésében, a leszokás következtében kialakuló szorongás és stressz leküzdésében, valamint a leszokási folyamat előmozdításában és a méregtelenítésben.
A szenvedélybetegek kezelésén kívül, számos más esetben is jó eredményeket érhetünk el a NADA protokoll alkalmazásával. Erről részletesebben a "A fülakupunktúra hatásmechanizmusa" menüpont alatt, a különböző akupunktúrás pontok ismertetésénél olvashat.
Figyelem! A fülakupunktúrás addiktológiai eljárás nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátását! Egészségügyi problémájával minden esetben feltétlenül keresse fel háziorvosát, szakorvosát, aki a megfelelő szakrendelésre irányítja Önt!